To år med krisekommunikasjon

De siste par årene har jeg gått på verdens beste skole for krisekommunikasjon som sentral tillitsvalgt for partiet Demokratene i Norge. Nå er jeg godt kvalifisert til å hjelpe de som dummer seg ut i media eller opplever å føle seg urettferdig behandlet.

Etter å ha vært lojal mot Demokratene i Norge i tynt og tykt siden jeg meldte meg inn i april 2015, meddelte jeg min partileder Makvan Kasheikal i en epost 20. september at jeg trekker meg fra alle verv i partiet. Da hadde jeg selv sørget for å slette meg selv fra medlemsregisteret, og jeg hadde fjernet meg selv fra som leder av Sør-Trøndelag og fra sentralstyret på nettsidene.For mer om mine kvalifikasjoner om krisekommunikasjon, se min LinkedIn artikkel En krise er ikke en krise. Nå håper jeg næringslivet kan dra nytte av mine kunnskaper om strategisk kommunikasjon.

De som går inn på min nettside StortingsKristian.com vil nå bli møtt med følgende melding: Det partipolitiske engasjement er avsluttet. Du blir nå sendt videre til KristianKahrs.com som hjelper deg med krisehåndtering og strategisk kommunikasjon.

Både jeg personlig og partiet floppet totalt, og vi greide ikke å sette dagsorden, selv om jeg er godt fornøyd med den ideologiske retningen jeg har vært med å sette for partiet. Jeg har fått være med på å representere partiet i nasjonale medier som informasjonsleder, og jeg har fått være med på å utforme det helhetlige programmet på demokratene.no/program.

Max Hermansen
Det er mange grunner til at jeg meldte meg ut av partiet hvor jeg har vært med på å utvikle politikken, men en av de viktigste grunnene var at ledelsen i Kristiansand satset tungt på en mann som Max Hermansen, som leder og toppkandidat for Demokratene i Oslo til stortingsvalget. Det er god grunn til hevde at Hermansen er en mann som er drevet av hat og frykt for muslimer, noe jeg ikke vil skal definere meg.

Som informasjonsleder utarbeidet jeg våre retningslinjer for kommunikasjon, noe som ville være en garanti for at våre tillitsvalgte opptrådde anstendig for eksempel i forhold til muslimer. For et nasjonalkonservativt parti som tar et ideologisk og teologisk oppgjør med islam, er det uhyre viktig å ikke generalisere alle muslimer, men Hermansen har hatt en meget skadelig retorikk med at han vil repatriere alle muslimer som bor i Norge til sine hjemland.

Dessverre ser det ut til våre retningslinjer for kommunikasjon har vært mest til pynt.

På Facebook titulerer Hermansen seg nå som «UTkaster! for Nasjonalstaten Norge». Han er ute og inne av Facebook, og nå er han utestengt i sju dager. Hermansen hadde også tidligere en blogg, men denne ble slettet av Nettavisen. Før de slettet bloggen tok jeg en kopi av hans «UT-kampanje». Det ville være interessant å prøve rettslig om hans «UT-kampanje» er i strid med straffeloven §135a, rasismeparagrafen.

Ved to anledninger har jeg prøvd å få Hermansen ekskludert fra Demokratene i Norge, først på et landsstyremøte i april 2016, og nå sist på et sentralstyremøte 12. mai. Se eposten jeg sendte til sentralstyret før eksklusjonen ble behandlet. Her var det bare tidligere organisatorisk nestleder Per-Christian Stenvaag og Pål Andor Østvold som støttet en eksklusjon. Begge disse to har nå meldt seg ut av partiet.

Jeg kunne ha valgt å gå ut i vår, men stortingslistene var allerede innlevert, og jeg hadde utarbeidet en politisk plattform jeg var fornøyd med. Det ville være dumt å skape politisk uro innad i partiet før valget.

Mye gikk galt
Men mye annet har gått galt for Demokratene og andre småpartier. Det er et demokratisk problem at de store mediene satser store ressurser på sine valgomater, men her er det ingen av oss som har blitt med.

At ikke alle småpartiene kunne være med i de nasjonale partilederdebattene er forståelig, men mediene kunne gjort en mye bedre jobb i å presentere våre program og hva vi står for. Mediene har sviktet sin demokratiske oppgave med å informere velgerne om alternativene. Mediehus som Adresseavisen kunne for eksempel laget et fyldig intervju med hver av listetoppene i trønderfylkene.

Organisasjoner som «Nei til EU» og «LO» påberoper seg også demokratisk legitimitet, men det er ingen grunn til å stole på disse organisasjonene når de gir råd om hvilke partier man skal stemme på. LO undergraver demokratiet med å ikke la for eksempel Demokratene i Norge delta, og det er merkelig at Nei til EU lar et parti som Kystpartiet ta del i sin undersøkelse, men ikke oss.

Se mitt svar til leder i Nei til EU, Kathrine Kleveland, på hvorfor jeg ikke kommer til å betale kontingent i Nei til EU.

Sør-Trøndelag fylkeskommune skal derimot ha ros for en forbilledlig gjennomføring av valget, og de er desidert best i Norge når det gjelder organiseringen av valget og skolevalgene.

Kompetansen i Sør-Trøndelag har navn, og en suksessfaktor er den sylskarpe bosniske juristen Zlatko Dzaferovic. Han er den juristen i Norge som kan valgloven best. Når Zlatko er sjef, er det aldri noe tvil om at ting er på stell, og han tar sin jobb alvorlig.

I andre fylker har ikke småpartiene fått invitasjon til å delta i skolevalgene, men her har Tarjei Joar Moen gjort en perfekt jobb med å invitere alle som stilte liste i Sør-Trøndelag til gode forberedende møter, og han har lagt til rette for godt organiserte debatter på de videregående skolene. Jeg vil også rette en spesiell takk til elevene på Gauldal VGS og Melhus VGS som trodde på meg.

Internt rot i Demokratene
Interne stridigheter innad i Demokratene i Norge har også brutalt svekket våre sjanser til å gjøre en forskjell i 2017. Etter at jeg avslørte svindleren Kim Steinar Kjærner-Strømberg, har jeg ikke hatt noe håp om at vi skulle få inn noen representanter på Stortinget. Mange vil huske at Morgenbladet skrev om dette i artikkelen Bløffet seg til partilederjobb, som for øvrig ikke lenger er bak betalingsmur.

Kjærner-Strømberg hadde fantasihistorier om at han hadde berget Goldman Sachs for milliarder av kroner med å selge seg ut før oljekrisen, og han hadde en fantastisk bakgrunn som rådgiver for krigshisseren John McCain. I tillegg truet han partimedlemmer anonymt, hvis de deltok på landsmøtet 2016.

Etter at jeg flyttet tilbake fra Serbia til Norge for to år siden, har jeg lært at Norge ikke står noe tilbake for politikere på Balkan når det gjelder intriger og hevngjerrighet.

Flere ganger advarte jeg partiledelsen i Kristiansand om å ikke gå inn for Kjærner-Strømberg som leder, men jeg ble ikke hørt.

Dette skrev jeg om i artikkelen Fusk og intriger i Demokratene, og Kjærner-Strømberg er ikke en mann som gir seg veldig lett. Han har truet våre listekandidater med at PST vil følge dem, og nå før valget stjal han også en gammel logo. Her anbefalte han velgere som kunne tenke seg å stemme på oss å gi stemmen til FrP. Mange sentrale FrPere ble lurt, og jeg fikk gratulasjoner fra stortingskandidater i FrP. Som jeg sa til Adresseavisen er dette et alvorlig angrep på demokratiet.

Merkevaren Demokratene er varig skadet, og jeg tror ikke partiet kommer til å være en nasjonal kraft. Likevel ønsker jeg selvfølgelig de som er igjen i Demokratene i Norge alt godt i fremtiden, og de må gjerne ta kontakt hvis de trenger råd.

Videre i næringslivet
Selv om tiden i politikken har vært meget turbulent, har det på ingen måte vært bortkastet, og jeg har lært mye om å bygge en organisasjon fra bunnen. Siden jeg både har erfaring som journalist og fra den andre siden av bordet i politikken, er jeg godt kvalifisert til å gi strategiske kommunikasjonsråd til næringslivet og andre som har behov for å vite hvordan de skal opptre i media.

Nå er jeg involvert i en oppstart av firmaet SK!FT som skal hjelpe folk med å skifte leverandør av for strøm, alarm, telefoni, internett og finanstjenester. Her hjelper jeg gründeren Anders Estes Jacobsen med tekster på norsk og engelsk, videopresentasjoner og PR strategi.

For meg er det et privilegium å jobbe med folk som Anders som har bevist at de har enorm gjennomføringskraft i sine prosjekter. I 2015 var Anders med på å etablere SkandiaEnergi, som etter kun 11 måneders drift ble verdsatt til 100 millioner kroner gjennom en emisjon. Anders var medgründer og salgs – og markedssjef.

Selv om SK!FT opererer i et knalltøft marked, er jeg sikker på at dette kommer til å lykkes på grunn av spisskompetansen Anders har på kunnskap om de ulike markedssegmentene. Teamet hans består også av Norges beste selgere og eksperter på sine felt. SK!FT kommer til å sette nye standarder i Norge.

Fra 23. til 31. oktober er jeg også i Oslo for å snakke med kommunikasjonsfolk og andre næringslivsledere. Jeg tar gjerne mot tilbud om kaffe fra de som kan trenger min kompetanse eller de som rett og slett har lyst til å prate med meg 😊

  • Gjest

    men du Kristian, om du vil, skal jo du og gubben ta en kaffe prat 🙂 om dere velger å snakke Serbisk eller Norsk spiller vel ingen rolle 🙂 tror det blir lettere for gubben at praten går på Serbisk 🙂 om du kommer hit, eller vi kommer til deg bestemmer du 🙂

  • Gjest

    ja det har vært for mye rot i DiN siden oppstarten 🙁 dess 🙁 DiN står for mye godt, synd det skal gå i vasken 🙁 …